Esimerkkejä vaelluspäivän ja aterioiden rytmittämisestä

Oma vaellustapa vaikuttaa merkittävästi aterioiden valintaan. Haluatko valmistaa aterian helposti ja nopeasti vai onko aikaa käytettävissä myös kalastamiseen? Teetko aterian kenties monta tuntia aiemmin valmiiksi termospulloon? Missä vaiheessa päivää ja millaisissa olosuhteissa teet ruokaa? Vaikka muuten et käyttäisi lainkaan aikaa ruoan valmistukseen, ehkä lepopäivinä on mukava tehdä juhla-ateria, joka huipentuu herkulliseen jälkiruokaan.

Tässä virikkeeksi kolme esimerkkiä aterioiden rytmittämisestä:

1. Tavallinen rytmi: Päivän etappi jakautuu kahteen osaan ja trangia kaivetaan esille kolmesti. Soveltuu keskipitkiin päivämatkoihin, joissa on mukava pitää puolivälissä kunnon tauko. Pääruoka on illalla.
– Aamiaiseksi esim. Kvinoapuolukkapuuroa, teetä/kahvia ja ehkä pari näkkileipää sulatejuustolla
– Välipalaksi keksejä / myslipatukka ja valmiiksi pulloon tehtyä teetä (tai lähdevettä, jos on saatavilla)
– Lounaaksi nopea ja helppo ateria, esim. Hernekeitto tai Stampot sekä näkkileipää sulatejuustolla. Jälkiruuaksi retkikaakaota.
– Välipalaksi manteleita ja suklaata
– Illalliseksi tuhti ruoka, esim. Arabilainen pata tai voissa paistettua kalaa (jos on), perunamuusia ja sienikastiketta
– Iltapalaksi teetä ja Porkkanapannukakku tai lettuja.

2. Iltakävely -rytmi: Hengaillaan leirissä heräämisen jälkeen hieman tavallista pidempään, esim. kalastuksen merkeissä. Soveltuu kun päivämatkat ovat lyhyehköjä. Pääruoka on päivällä.
– Aamiainen ja tuhti lounas leirissä (voidaan yhdistää brunssiksi), esim. Porkkanakvinoapuuro ja sienimunakas. Jos aamulla on ollut kalaonnea, voit valmistaa lounaaksi kalan esim. currykastikkeessa cashewpilahvin kera. Keitetään juomat valmiiksi mukaan päivän koko etapille.
– Koko päivämatka yhteen putkeen, välipalana energiapatukoita tai keksejä ja teetä / retkikaakaota (valmiina juomapullossa, tehty aamupäivällä)
– Helposti valmistettava ilallinen päivän päätteeksi leirissä, esim. Kaaliriisipata, Punainen linssikeitto tai hiilloksessa paistettua kalaa pienen sienirisoton kera.

3. Termari -rytmi: Trangia kaivetaan esille vain aamulla ja illalla kuten yllä, mutta lounastauko pidetään matkalla. Aamiainen ja lounas ovat mahdollisimman nopeita ja vaivattomia, jotta päästää nopeasti eteenpäin. Soveltuu hyvin talvisiin olosuhteisiin.
– Aamiaiseksi Retkikaurapuuroa, näkkileipää, teetä ja kahvia. Hitaampi aamupuuro, esim. riisipuuro, voidaan valmistaa edellisenä iltana ruokatermokseen, jolloin se on aamulla valmista ja lämmintä.
– Lounas valmistetaan aamulla ruokatermokseen, esim. Bataattilinssikeitto, Maissilinssikeitto, Chili con Soija, Tattarijuurespata tai Kookoslinssipata.
– Välipalat kuten yllä.
– Illalliseksi esimerkiksi punajuuripihvit ja perunamuusia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s