Ainesten kuivaaminen ja hankinta

Retkiruokien kuivaaminen voi tuntua aloittelijasta työläältä, mutta se on ehdottomasti vaivan väärti. Erikoisruokavalioilla valmisruokia on vähän tarjolla ja niiden makuihin kyllästyy nopeasti. Kuivaus poistaa ainesten painosta merkittävän osan ja sopii siten hyvin grammanviilaajille. Kuivata voi yrttejä, sieniä, hedelmiä, marjoja, kasviksia, soseita, kananmunaa, kalaa ja lihaa – oikeastaan mitä vain! Kaikkea ei tarvitse kuivata itse, monia kuivatuotteita voi ostaa valmiina.

> Lista raaka-aineiden hankintapaikoista

Helpointa kuivaaminen on kuivurilla. Tunturikeittiön resepteissä tarvittavat ainekset voi kuitenkin kaikki kuivata tavallisessa tai kiertoilmauunissa tai kodin lämpimiä paikkoja hyödyntäen. Tällaisia ovat esimerkiksi jääkaapin päällä mahdollisesti oleva tyhjä tila, jossa liikkuu lämmintä ilmaa, leivinuunin päällys tai keskuslämmityskattilan läheisyys. Kuivauspaikan tulee olla puhdas. Hyvä kiertoilmauuni vastaa kuivuria muuten, mutta lämpötilaa ei yleensä saa alle 50 asteeseen.

Kasvikset voi kuivata tavallisessa uunissa näin:

  1. Pilko kuivattavat ainekset tasakokoisiksi ja laita ritilälle leivinpaperille.
  2. Laita max 50 asteiseen kiertoilma uuniin tai tavalliseen uuniin. Jätä luukku lusikan avulla 2-3 cm raolleen siten, että kosteus pääsee hyvin poistumaan
. Jos lämpötila on liian korkea, ainesten rakenne muuttuu ja ne eivät enää palaudu entiselleen liotettaessa. Jos kosteus ei poistu, ainekset homehtuvat.
  3. Anna olla noin vuorokausi (kiertoilmauuni on merkittävästi nopeampi), sekoittele välillä ja ota ulos kun ovat täysin kuivia. Kuivausaika vaihtelee tuotteesta, palasten koosta ja määrästä riippuen.
  4. Voit säästää energiaa tekemällä loppukuivatuksen jääkaapin päällä tai muussa lämpimässä paikassa, jossa ilma kiertää.

Tämä kuivaustapa sopii hyvin monille pakasteille, esim. pakastemaissille, porkkanoille, herneille, vihreille pavuille, keittojuureksille, suikaleperunoille ja kukkakaalille.

Myös tuoreita kasviksia voi kuivata samalla tavalla, esim kesäkurpitsaa ja paprikaa. Osa kasviksista on hyvä esikypsentää, jotta niiden käyttö vaelluksella on nopeaa, ja jotta niiden väri ja maku säilyvät hyvinä. Esikypsennyksen voi tehdä höyryttämällä. Nämä kasvikset täytyy esikypsentää: juurekset, munakoiso, kaali ja parsakaali. Jos kuivaat lihaa tai kalaa, ne kuivataan ilman rasvaa kypsennettyinä.

Pinaatti, sienet ja sipulit kuivataan matalammassa lämpötilassa, 35-40 asteessa. Niitä voi kuivata kodin lämpimiä paikkoja hyödyntäen.

Sosekeittojen kuivattaminen

Retkellä erittäin nopea lounas syntyy kuivatusta keitosta, esimerkiksi hernekeitosta. Voit kuivata itse tehtyä kypsää sosekeittoa tai säilykkeen.

  1. Levitä keitto leivinpaperin tai folion päälle uunipellille mahdollisimman tasaisesti.
  2. Laita uunin lämpötila 50 asteeseen. Kuivatus kestää tavallisessa uunissa noin vuorokauden, kiertoilmauunissa merkittävästi vähemmän aikaa.
  3. Voi välillä rikkoa pintaa ja isompia kokkareita pienemmiksi. Siirtäminen ritilän päälle edistää kuivumista.
  4. Kun koko satsi on kuiva, pyöräytä se tehosekottimen läpi karkeaksi jauheeksi.

Vihreä kookoslinssikeitto -resepti >

 Vinkkejä resepteissä mainittujen muiden ainesten kuivaamiseen

Banaani / ruokabanaani leikkaa ohuiksi siivuiksi ja asettele leivinpaperin päälle siten, että uusi siivu on aavistuksen ilmassa edellisen siivun varassa. Kääntele muutamia kertoja kuivauksen aikana, niin eivät jää kiinni paperiin. Kuiva banaani on notkeaa. Kaupan valmiit banaanilastut eivät sovellu Tunturikeittiön resepteihin, paitsi kuivatut luomu banaanilastut, jotka ovat tummia ja pehmeitä. Kuivattua banaania on ihana napostella sellaisenaan. Sitä käytetään maapähkinäkastikkeessa.

Bataatti kannattaa kiehauttaa tai höyryttää keveysti ennen kuivaamista vaikka se kypsyy nopeammin kuin porkkana. Kuiva bataatti on kovahkoa.

Fenkolin voi kuivata keittoja ja risottoa varten sellaisenaan. Jos aiot paistaa sen kalan lisukkeeksi, esikypsennys nopeuttaa käyttöä.

Kuivattua jauhelihaaJauhelihan kuivattamiseen tarvitaan erittäin tuoretta ja vähärasvaista lihaa. Esikypsennä liha ilman rasvaa ja esikuivata se (talous)paperin päällä. Kuivata liha mahdollisimman pieninä ja tasakokoisina muruina rasvaroiskesuojan päällä uunissa. Kiertoilmauunissa kuivaaminen kestää 3-3,5 tuntia. Kypsä jauheliha on kovaa.

Kuivattu kaaliJuuston voit kuivattaa kutenkesäkurpitsan. Kuivaamiseen soveltuu hyvin esimerkiksi vuohenjuusto ja vähärasvainen feta. Tee riittävän pieniä kuutioita. Painosta lähtee vain noin puolet, joten voit harkita juuston kuljettamista ensimmäisiksi päiviksi tuoreena.

Kaali pitää esikypsentää höyryttämällä ennen kuivaamista.

Kala on kuivatettava nopeasti, jotta se ei pilaannu. Käytä erittäin tuoretta ja vähärasvaista kalaa. Pikkukalat sopivat hyvin. Kala kuivataan 40-50 asteessa. Pakkaa kuivattu kala ilmatiiviisti ja säilytä se lähtöön asti jääkaapissa.

Kananmunan voit kuivata sosekeittojen tapaan. Et tarvitse öljyä, sillä keltuaisessa on rasvaa. Riko munan rakenne vatkaamalla keveysti. Yhdelle tavalliselle uunipellille mahtuu neljä munaa. Tarkista, että lämpötila ei ole liian kuuma, jotta muna ei kypsy. Jauha kuivanut muna tehosekoittimella hienoksi. Säilytä kuivattu kananmunajauhe jääkaapissa. 6 rkl (n. 40 g) kuivattua kananmunaa vastaa noin kolmea tuoretta.

KesakurpitsaKatkarapu kuivaan pakasteesta. Pienet kuivavat kokonaisina. Pilaantuu herkästi. Kuivuttuaan täysin kova. Säilytä kuivatut ravut jääkaapissa.

Kesäkurpitsan voi pilkkoa pieneksi alle 1 cm kuutioiksi ja laittaa uuniin kuivamaan sellaisenaan.

Kukkakaalia voi kuivattaa raakana tai esikypsennettynä. Kuivattu kukkakaali muuttuu rusehtavaksi mutta vaalenee jälleen liotuksessa.

Kirsikkatomaatti / tomaattisiivut: Siivuta ohuiksi siivuiksi (1-2 mm) ja laita (folio/leivin)paperin päälle. Kääntele siivuja varovasti veitsen järjellä muutamia kertoja kuivatuksen aikana, jotta ne kuivuvat tasaisesti eivätkä jämähdä kiinni. Tomaatit jäävät aavistuksen tahmeiksi ja sitkeiksi.

Mansikka: Kuivata kuten tomaattisiivut eli muutamia kertoja kuivauksen aikana käännellen. Kuiva mansikka on hieman tahmea.

Munakoiso: Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja liota hetki suolaisessa vedessä. Huuhtele ja höyrytä kevyesti. Levitä palaset kuivamaan uunipellille siten, että ne eivät ole toistensa päällä.

Omena on helppo kuivattaa huoneenlämmössä. Leikkaa omenasta ohuita renkaita ja pujota ne lankaan. Kuivata lämpimässä paikassa esimerkiksi pyykkitelineessä tai katonrajassa. Kuivurissa omenat kuivataan 45 asteessa.

Palsternakan voi kuivata kuten porkkanan tai perunat. Höyryttäminen ennen kuivatusta lyhentää keittoaikaa, joten suositelen. Ohuet pienet siivut kuivavat nopeasti rapeiksi.

Parsa: Leikkaa kannoista 2-3 cm pois ja kuori 1-2 cm jäljelle jäänyyttä vartta. Leikkaa parsat puoliksi kahteen osaan: latvapuoleen ja varteen. Leikkaa varsi pieniksi kuutioiksi (3-4 mm kanttiinsa, kuivavat erittäin nopeasti) ja latvapuoli pitkittäin puoliksi (näin voit nauttia kauniin näköisistä parsoista). Latvojen kuivatus kestää paljon kauemmin.

Parsakaali kuivataan sellaisenaan tai esikypsennettynä.

Paprika kuivataan sellaisenaan pieninä kuutioina. Kuiva paprika on taipuisaa.

Pavut kuivataan täysin kypsinä. Liota papuja yön yli ja keitä tunti pari papujen koon mukaan. Kuivata kokonaisina ja soseena. Voit kuivata myös säilykepapuja. Huuhtele ne hyvin, jotta eivät maistu säilykkeelle.

Pinaatti on helpointa kuivata pakasteesta. Sulata ja valuta. Kuivaa 40 asteessa. Voit käyttää kuivatun pinaatin sijasta kuivattua nokkosta, jota saa ekokaupoista.

PorkkanaraastePorkkanaraaste ja porkkanasta (tai palsternakasta) juustohöylällä veistetyt lastut kuivavat jääkaapinkin päällä. Muista, että raaka porkkana on raakaa kuivanakin – eli se vaatii pitkähkön keittoajan. Voit esikypsentää porkkanalastut höyryttämällä.

Punajuuri kuivataan kypsänä. Keitä punajuuret kuorineen ja juurineen. Kuori kypsänä. Raasta tai pilko pieneksi ja kuivata.

Sienet kuivavat jääkaapin päällä (max 30 astetta lämpö). Mustatorvisienet ja suppilovahverot revitään ohuiksi siivuiksi tai pilkotaan rouheeksi. Tatit kuivataan lastuina.

Sipuli / kesäsipuli / punasipuli / purjo: leikkaa siivuiksi tai tee pientä haketta. Muista, että raaka sipuli on myöhemmin liotettunakin raakaa. Jos haluat käyttää punasipulia leivän päällä tai tomaattisalaatissa, kaada sen päälle hetkeksi kiehuvaa vettä ennen kuivatuksen aloittamista. Kesäsipulin varret ovat ihania kalakeitoissa. Kuivatuslämpötila 40 astetta.

Tofu kuivata pieninä kuutioina kuten juusto. Voit kuivata helposti myös juustohöylällä marinoidusta tofusta otettuja lastuja. Kuivatut tofulastut käyvät välipalaksi sellaisenaan.

Tomaattisosetta voi kuivata kevyesti öljytyn foliopaperin päällä 2-3mm paksuisena kerroksena. Levitä öljy esim pullasudilla. Tomaattisose kuivaa paperiksi. Sen irrottaminen foliosta on erittäin työlästä, jos välissä ei ollut öljyä. Tomaattipaperi on kuiva, kun se ei enää veny. Tomaattipaperi voi jäädä tahmeaksi. Kuivaneen levyn voi ottaa mukaan palasina, ja tai sen voi hienontaa tehosekoittimella jauheeksi.

Yrtit kuivavat jääkaapin päällä (max 30 astetta lämpö).

Eri ainesten painoja

Aines Tuoreena Kuivattuna
Herneet (pakaste) 200 g 98 g
Hernekeitto (säilyke) 435 g (1tlk) 117 g
Jauheliha 200 g 63 g
Juurespakaste (porkkana, lanttu, palsternakka, purjo) 250 g 26 g
Kantarelli 250 g 25 g
Kesäkurpitsa 500 g 29 g
Kukkakaali 100 g 8 g
Maissi (pakaste) 100 g 38 g
Munakoiso 100 g 13 g
Perunasipulisuikaleet (pakaste) 400 g 87 g
Pinaatti (pakaste) 150 g 12 g
Porkkana (pakaste) 200 g 19 g
Pavut (säilyke, valutettu) 170 g 58 g
Tofu 300 g 70 g
Tomaattimurska 400 g 41 g
Vuohenjuusto 100 g 49 g

Tarkempia ohjeita kuivaamiseen

– Kantojärvi, Piritta 2014, Viiden tähden vaellus, Tammi
– Hentman, Raija 2007, Herkutellen luonnossa, Sitruunakustannus
– Soini, Marita 1994, Kuivatut kasvikset, Pyhäjärvi-instituutti

28 vastausta artikkeliin: Ainesten kuivaaminen ja hankinta

  1. Paluuviite: Perunamunakas | Tunturikeittiö – Cooking in Landscapes

  2. Paluuviite: Vihreä kookoslinssikeitto | Tunturikeittiö

  3. Paluuviite: Pinda Banaani | Tunturikeittiö

  4. Paluuviite: Omenajuuristo | Tunturikeittiö

  5. Hei, kiitos ohjeista! Ehkä aika pöhkö kysymys, mutta jos ohje on, että kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä, niin säilyykö terveysvaikutukset, jos syökin ne kuivattuna (jolloin paino toki paljon pienempi kuin tuoreena)?

    • Piritta sanoo:

      Hei Saara, En ole ravitsemusasiantuntija, mutta olen jostain lähteestä ymmärtänyt, että kuivatessa ravinteita ei juurikaan katoa. Enemmän niitä katoaa kaiketi kasviksia kypsennettäessä. Kuivattujen kasvisten liotusvesi kannattaa hyödyntää ruoanvalmistuksessa. Kuivatuista kasviksista voi tehdä myös raakasalaattia – esimerkiksi liottamalla kuivattua porkkanaraastetta.

  6. rakkaudenkultakaivos sanoo:

    Wau! Kiitos hyvistä ja käytännön läheisistä ohjeista! Olin tätä kuivatusta pohtinut pitkään ja haluton ostamaan yhtä uutta kodinkonetta (kuivuria) ja nyt sainkin tietää että kiertoilmauunimme ajaa saman asian – olen iloinen!

  7. Paluuviite: Vegeruokaa tulilla: Nyhtökaurastroganoff | Yhtä luontoa

  8. Hei ja kiitos erinomaisista ohjeista! Ensikertalaisena kysyisin kuivattujen ruokien säilymisajoista. Minun pitää kuivata ruuat jo pari viikkoa ennen reissuun lähtöä, joten säilyvyys mietityttää. Kasviksien kanssa tuskin on ongelmaa mutta mites esim. kuivattu jauheliha ja feta? Säilyykö kuivattuna 2-3 viikkoa?

    • Piritta sanoo:

      Hei, Pahoittelut, en huomannut, että taisin jättää vastaamatta kysymykseesi. Kasvisten kanssa ei tosiaan ole ongelmaa. Kuivattu jauheliha, feta ja esim kananmunan säilytetään jääkaapissa lähtöön asti. Ei mitään tietoa, mikä on maksimiraja. Yleensä itsellä olleet max viikon kaapissa. Olisikin kiinnostavaa kuulla säilyivätkö ne hyvinä kolmekin viikkoa. Miten meni?

    • Antson sanoo:

      Mulla on kuivattuoa omenaa ja sieniä vuosienkin takaa. Ihan timmiä kamaa, mutta kuivauksen täytyy onnistua, eli tuote on oikeesti kuiva. Säilyttänyt olen tuotteita paperipussissa valolta suojattuna kuivassa! paikassa

  9. Diana sanoo:

    Olisin kiinnostunut valkosipulin kuivaamisesta(ohuina viipaleina, ei kokonaisina kynsinä). Kuivaako paremmin huoneenlämmössä vai kierotilmauunissa?

    • Piritta sanoo:

      Hei, Kiitos kysymästä. En ole vertaillut valkosipulin kuivauksessa kodin lämpimiä paikkoja (kuten jääkaapin päällä) ja kiertoilmauunia, kumpi parempi. Molemmat ok. Joko testasit, kumpi parempi? Olen tähän mennessä ostanut kuivatut valkosipulilaskut kaupasta tai kantanut mukana tuoretta. Puolivalmiina kuivattaviin soseutettuihin kastikkeisiin ja keittoihin olen laittanut tuoreen valkosipulin joka on kuivanut muiden ainesten mukana.

  10. Leena sanoo:

    Hei, oletko törmännyt jossakin kaupassa kuivattuun kananmunajauheeseen? Olen muutaman kerran kuivatellut sitä itse, mutta on kovin työlästä ja epäonnistumisenriski suuri. Kaveri osti joskus Partioaitasta, mutta enään he eivät myy sitä. Olis niin paljon näppärämpää ostaa valmiina…

  11. Eveliina sanoo:

    Mikä olisi mielestäsi paras pakkausmuoto kuivattujen tuotteiden säiytykseen? Beef jerky tyyppistä kuivalihaa ei suositella säilytettäväksi muovipussissa, koska jäljellä oleva kosteus ”lähee kiertämään” ja liha pilaantuu. Onko sinulla millainen perstuntuma säilyykö kuivatut kasvikset minigrip pussissa huoneenlämmössä vai pitäisikö ne säilyttää lasipurkissa vai miten?

    • Piritta sanoo:

      Hei, Säilytän itse kuivatut kasvikset pieninä annoksina paperipusseissa pimeässä komerossa. Jotkut ainekset lasipurkeissa. En ole huomannut eroa. Kuivattua lihaa en koskaan säilytä pitkiä aikoja joten mainitsemasi muovipussiongelma ei ole tullut vastaan. Rasvaa hiemankin sisältävät asiat säilytän minigripeissä retken aikana. Makoisia reissuja sinulle!

  12. Tytti sanoo:

    Mitenkäs sitten, kun nykyaikaisissa kiertoilmauuneissa tuuletin lakkaa toimimasta heti, kun luukku on vähänkin raollaan? Eikö kiertoilmauunissa tosiaankaan voi pitää uuninluukkua kiinni (tässä tapauksessa kuivaan jauhelihaa)?

    • Piritta sanoo:

      Hei, Ei voi pitää luukkua kiinni koska kosteus ei katoa. Parempi ilman kiertoilmaa ja luukku raollaan.

      • Matti Lehtonen sanoo:

        Hyvää syksyä!
        Miten olisi kuivatun itse tehdyn ruoan vakumointi. Vakumointipussiin voisi kaataa kiehuvaa vettä kuivamuonan päälle, sulkea pussi ja laittaa vaikkapa tukevaan foliopussiin hautumaan 15 minuutiksi. Lisäksi kuivaruoka vie rinkassa vakumoituna vähän tilaa ja vakumointipussin voi käyttää uudelleen pesun jälkeen, jos pussi on riittävän suuri. Näin saataisiin kalliille valmisretkiruuille ”kilpailija”. Miten käyttäytyy itse tehty Jerky vakumointipussissa? Jerky tulee usein jo osin syödyksi jo ennen retkeä hyvän makunsa vuoksi. Vastauksia ja mielipiteitä odotellen! nimim. retkiruokia vuosia väsäillyt ikääntynyt vaeltaja

      • Piritta sanoo:

        Kiinnostava ajatus tuo vakuumipussi. Kuulen mielelläni kokemuksistasi tarkemmin. t. Piritta

  13. Paluuviite: Retkiruuat ketona — Sydän rinnassa, reppu selässä

  14. Vaala sanoo:

    Hei! Sellaista haluaisin kysyä, kun oli listattuna noita ainesten painoja, oletteko ikinä mitanneet punajuuren painoa kuivauksen jälkeen? Olisin kovin kiinnostunut sen luvuista!

    • Piritta sanoo:

      Kiitos kysymästä. En löytänyt arkistoistani punajuuren painoa. Oletan, että se on suht sama kuin porkkanoilla. Noin 200 g puolikypsää porkkanaa on kuivana noin 19g.

  15. Paluuviite: Yksinvaellus: Jänniä tilanteita Repovesi - Mäntyharju reitillä – Etureppu

Jätä kommentti