Loimukala

Valmistetaan nuotiossa, jos on iso kala, onnistuu helpoiten autiotuvalla tai nuotiopaikalla, jossa on liiteri. Lähes puuttomilla Lapin erämailla tämä on mahdoton valmistaa – olemmekin tehneet Loimukalaa talvella Nuuksiossa (kaupasta ostetusta lohesta). Pimeänä talviyönä lohen kypsymisen odottelu oli hyvä ajanviete. Pieni märkä nuotio oli tosin kovin hidas. Kuivateltiin samalla kenkiä.

Ainekset:

  • tuore kala (mahdollisimman rasvainen)
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria, rosepippuria (harjukselle) tai 
sitruunapippuria ja hunajaa (lohelle)
  • puhdas lankku ja 
pieniä puutikkuja

Veden tarve: puhdasta vettä kalan ja lankun pesemiseen

Loimulohi

Valmistus:

  1. Tee nuotio.
  2. Tee loimutusalusta: tasainen sileä lankku tai pöllin puolisko, johon mahtuu kalan filee(t). Vuole valmiiksi 5-6cm puutappeja, joissa toinen pää on terävä. Katso kiinnituskohdat valmiiksi kalan koon ja muodon mukaan, ja poraa puukon kärjellä lankkuun reiät tapeille. Etsi sopivat pöllit lankun taakse siten, että se pysyy sopivassa vinossa pystyasennossa (otamme tästä valokuvan seuraavalla kerralla).
  3. Perkaa ja fileoi kala, jätä nahka kiinni. Ei haittaa, jos jää ruotoja. Tee nahkaan reiät puukolla niihin kohtiin, joihin kiinnitystapit tulevat. Kiinnitä fileepala(t) lankkuun puutikuilla. (Kuulostaa vaikealta, mutta ei oikeasti ollut)
  4. Aseta lankku kaloineen sellaiselle etäisyydelle nuotiosta, että kättä voi pitää samassa kohtaa 10 sekunttia.
  5. Kala on kypsä kun ruodot tai evät irtoavat helposti.
  6. Jos kala on pieni, lisukkeeksi voit tehdä perunoita.

Reseptin lähde: http://perhorasia.fi

Tietoja Piritta

This is blog is written for lovers of nature, beauty and pleasure. Upgrade your hiking experience by exploring great cooking in landscapes! I'm hooked in fishing and hiking in Lapland. Since 2005 I've spent most of my holidays in the wilderness, at least a week per year, some years much more. Dreaming about it and planning the trip months ahead makes the experience last longer! It is great to share my passionate hobby with you. I hope this blog and my wilderness cooking books will offer you plenty of inspiration.
Kategoria(t): Ei kaasua, Ei kuivattamista, Ei liotusta, Haastava, Kala sellaisenaan Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s