Mätimunakas

Syksyllä kalassa voi olla mätiä. Väri, koko ja ajankohta riippuu kalasta. Mädissä on runsaasti tärkeitä ravintoaineita kuten proteiinia, öljyjä ja vitamiineja. Mädin rasva sisältää tyydyttymättömiä rasvahappoja mutta myös kolesterolia. Mädissä voi olla lapamatovaara (esim. ahvenella ja hauella). Lohikalojen mäti on erityisen hyvää.

Mäti kulhossa

Mäti pilaantuu herkästi ja vaatii hygienistä käsittelyä. Eräolosuhteissa mäti on vaikea putsata niin hyvin, että sen voisi syödä sellaisenaan. Se on hyvä kypsentää. Siksi tässä ei ole ohjetta mädin suolaamiseen vaan munakkaaseen.

Jos kuitenkin suolaat mädin, älä käytä jodipitoista suolaa, sillä se pilaa maun.

Ainekset ja tarvikkeet

 • 0,5-2 dl tuoretta mätiä
 • n. 40 g kuivattua kananmunaa tai 3 tuoretta
 • n. 1 rkl voita tai öljyä
 • merisuolaa ja valkopippuria
 • (tiheä teesiivilä, jos on)
 • haarukka tai vispilä (voi tehdä varvuista, irrota kuori, jotta puu on puhdas)
 • (pyöreä leivinpaperi)
 • (foliokansi)

Paino ilman mätiä: noin 60 g
Veden tarve: vähintään puoli litraa, mielellään enemmän (mädin huuhteluun)

Valmistus

 1. Liota munajauhe (n. 1 dl vettä).
 2. Huuhdo kala hyvin ennen perkaamista. Kalaa peratessa huolehdi, että kalan suolia, limaa tai muita epäpuhtauksia ei pääse mädin joukkoon. Irrota kalasta mätipussit kokonaisina niitä rikkomatta.
 3. Kaavi mäti irti pusseistaan erilliseen astiaan ja laita siihen vettä. Huuhdo mäti vettä vaihtamalla (ellei mukanasi ole tiheää siivilää), jolloin ylimääräiset kalvot ja veri poistuvat.
 4. Vatkaa mätiä varovasti ja tasaiseen tahtiin pienellä vispilällä siten, että ylimääräiset sidekalvot tarttuvat vispilään mutta mäti ei rikkoonnu.
 5. Huuhdo mäti uudelleen kaatamalla vettä astiaan ja pois, mäti laskeutuu välillä pohjalle.
 6. Vatkaa liotettuja munia ja sekoita siihen noin 3 rkl vettä ja puhdistettu mäti. Lisää mausteet.
 7. Paista munakas voissa paistinpannulla (leivinpaperin päällä, kannen alla). Mitä syödä vaelluksella -FB sivulla on näppärä video siitä, miten teet Trangian tai Primuksen pannulle jatkovarren ja paistat munakkaan nuotiolla.

Munakasta paistamassa

Tietoja Piritta

This is blog is written for lovers of nature, beauty and pleasure. Upgrade your hiking experience by exploring great cooking in landscapes! I'm hooked in fishing and hiking in Lapland. Since 2005 I've spent most of my holidays in the wilderness, at least a week per year, some years much more. Dreaming about it and planning the trip months ahead makes the experience last longer! It is great to share my passionate hobby with you. I hope this blog and my wilderness cooking books will offer you plenty of inspiration.
Kategoria(t): Iltapala. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s