Villivihannespesto

Maistelin erilaisia helposti löydettäviä villivihanneksia ja mietin, mistä syntyisi hyvä pesto. Testailun lopputuloksena syntyi kolme yhtä herkullista versiota: vuohenputki-ketunleipäpesto, nokkospesto ja voikukka-kuusenkerkkäpesto. Yllättäen villivihannespesto oli jopa parempaa kuin tavallinen pesto! Karkea rakenne on toki erilainen kuin hienoksi sliipattu citypesto.

Kotona pesto surautetaan sauvasekoittimella, mutta eräolosuhteissa käytettävissä on todennäköisesti vain puukko. Ainekset voi myös murskata puukon kahvalla tai puusta vuollulla nuijalla. Oheisten reseptien pestot riittävät 3-4 henkilölle käyttötilanteesta riippuen. Pesto sopii kastikkeeksi kalalle, leivän päälle ja tietysti pastan seuraksi.

Vuohenputki-ketunleipäpesto

Vuohenputki-ketunleipäpesto

 • noin 1 dl vuohenputken suppuisia lehtiä pieneksi silpuksi revittynä
 • noin 0,5 dl ketunleipiä
 • 1 dl cashewpähkinöitä hienona murskana
 • 1 dl parmesania hienona murskana (Parmigiano Reggiano)
 • 0,5-1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä tai rypsiöljyä
 1. Survo peston ainekset juustoa ja öljyä lukuunottamatta nuijalla kupissa
 2. Survo joukkoon myös juusto
 3. Survo mukaan öljyä sen verran, että pestokastikkeesta tulee sopivan paksuista.

Paino: noin 170 g
Veden tarve: ei ole

Vuohenputki-ketunleipäpestossa on suhteessa paljon juustoa, ja siksi se on parhaimmillaan leivän päällä tai pastakastikkeena. Pähkinät  voi vaihtaa auringonkukansiemeniin, mutta ne on hankalampi saada puukolla hienoksi murskaksi (jauha siis valmiiksi jo kotona). Mausteeksi pestoon voi halutessaan lisätä valkosipulia, mustapippuria tai aurinkokuivattua tomaattia.

Nokkospesto

Nokkospesto

 • 3/4 dl nokkossosetta *
 • 0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä hienoksi hakattuna
 • 1 dl parmesania (Formaggio da Pasta, valmis kuiva rouhe)
 • 2-4 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä tai rypsiöljyä

* Nokkossoseen valmistus: Kerää kattilallinen mahdollisimman pieniä nokkosia. Ryöppää nokkoset kiehuvassa vedessä. Valuta vesi pois. Anna hieman jäähtyä. Revi nokkosten lehdet ja laita ne leikkuualustalle (heitä varret ja kaikki vesi pois). Hakkaa puukolla hienoksi silpuksi.

 1. Survo peston ainekset yhteen.
 2. Käytä öljyä sen verran, että pestokastikkeesta tulee sopivan paksuista.

Paino: noin 150 g
Veden tarve: noin litra

Voikukka-kuusenkerkkäpesto

 • 1dl (tiivis mitta) pieniä sileäreunaosia voikukan lehtiä
 • 1-2 rkl kuusenkerkkiä
 • 0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä rouheena
 • 1 valkosipulin kynsi pienenä silppuna
 • ripaus mustapippuria
 • 1 dl juustorouhetta
 • noin 1 dl öljyä
 1.  Survo peston ainekset yhteen.
 2. Käytä öljyä sen verran, että pestokastikkeesta tulee sopivan paksuista.

Paino: alle 200 g
Veden tarve: ei ole

 

 

 

 

Advertisement

Tietoja Piritta

This is blog is written for lovers of nature, beauty and pleasure. Upgrade your hiking experience by exploring great cooking in landscapes! I'm hooked in fishing and hiking in Lapland. Since 2005 I've spent most of my holidays in the wilderness, at least a week per year, some years much more. Dreaming about it and planning the trip months ahead makes the experience last longer! It is great to share my passionate hobby with you. I hope this blog and my wilderness cooking books will offer you plenty of inspiration.
Kategoria(t): Ei kaasua, Ei kuivattamista, Ei liotusta, Kastike, Vähän vettä Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s