Vihreä härkäpapukeitto

Sain molemmat lapset syömään ”vihreää” sosekeiton muodossa. Kolmella testikerralla kotona keittolautanen tyhjeni joka kerta. Niinpä uskalsin tehdä vihreää härkäpapukeittoa mukaan myös perheen syysvaellukselle. Tästä ei keitto juuri terveellisemmäksi muutu: pääraaka-aineina parsakaalia, lehtikaalia, palsternakkaa ja härkäpapua. Keitto muistuttaa jollain kaukaisella tapaa perinteistä pinaattikeittoa.

Vihreä härkäpapukeitto

Ainekset 2:lle

 • 85 g kuivattua puolikypsää lehtikaalia, parsakaalia ja palsternakkaa
 • 8 g kuivattua sipulia
 • 3 valkosipulin kynttä tai vastaava määrä kuivattua
 • 90 g härkäpapurouhetta (Verso)
 • 1 rkl kuivattua nokkosta
 • kasvis- tai lihaliemikuutio
 • 2 dl (kaura)kermaa
 • reilusti voita
 • vaaleaa Maizena kastikesuurustetta
 • mustapippuria, viherpippuria, persiljaa
 • Lisäksi: pinnalle pitkään kypsytettyä vuohenjuustoa (75 g) tai pari keitettyä kananmunaa

Paino: noin 200 g + kerma ja juusto / kananmuna
Veden tarve: noin litra

Kotona: Höyrytä puolikypsäksi 350g palsternakkaa, 250g parsakaalia ja 1 ruukullinen lehtikaalia (150g). Voit kuivata valkosipulit samalla. Soseuta ja kuivaa. Tästä tulee kuivattuna noin 125 g. Halutessasi voit korvata osan kasviksista esimerkiksi perunalla tai kukkakaalilla.

Valmistus:

 1. Liota kasvikset (ja härkäpapurouhe, jos haluat, että se ”katoaa”). Vettä sen verran, että ainekset peittyvät reilusti.
 2. Laita kaikki ainekset Maizenaa ja kermaa lukuunottamatta pataan (tilavuus vähintään 1,7 litraa) sekä noin 7 dl vettä. Keitä keitto kypsäksi.
 3. Mausta, suurusta ja lisää kerma. Koristele annokset juustolastuilla tai keitetyllä kananmunalla.

Tietoja Piritta

This is blog is written for lovers of nature, beauty and pleasure. Upgrade your hiking experience by exploring great cooking in landscapes! I'm hooked in fishing and hiking in Lapland. Since 2005 I've spent most of my holidays in the wilderness, at least a week per year, some years much more. Dreaming about it and planning the trip months ahead makes the experience last longer! It is great to share my passionate hobby with you. I hope this blog and my wilderness cooking books will offer you plenty of inspiration.
Kategoria(t): Kasvisateria, Kasviskeitto Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Vihreä härkäpapukeitto

 1. Sanna Saari-Salomeri sanoo:

  Hei! En ole vielä koskaan kuivannut itse retkiruokia, joten aivan aloittelijana tarkistan, ymmärsinkö oikein: eli vain kasvikset kypsennetään, kuivataan + soseutetaan etukäteen, ja sitten maastossa ne ensin liotetaan + lisätään joukkoon kerma? Vai voisiko koko keiton tehdä ensin valmiiksi ja kuivata?

  • Piritta sanoo:

   Hei,
   Kiitos kysymästä. Kyllä, voit tehdä sosekeiton valmiiksi etukäteen, niin sen käyttö on helppoa retkellä. Huomaa, että kuivattu sosekeitto säilyy parhaiten, kun siitä ei ole (juurikaan) rasvaa eikä maitotuotteita. Eli kypsennät kasvikset, soseutat, kuivatat soseen, jauhat jauheeksi (eli kahteen kertaan sauva-/tehosekoittimeen). Maastossa lisäät sosekeittojauheeseen vettä ja kerman tai kookosmaitoa, ja lämmität. Samoin voi kuivattaa vaikkapa tomaattikastikkeen pastalle. Rohkeasti kokeilemaan vaan!

 2. Sanna Saari-Salomeri sanoo:

  Hei taas ja kiitos, enköhän nyt onnistu : ) Ja kiitos inspiroivasta blogista! Ihailen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s