Eräkeittokirjan käyttö

Miksi  ja kenelle?

Tein tämän Eräkeittokirjan itselleni, jotta tulevia vaelluksia olisi helpompi suunnitella, ja jotta minun ei tarvitsisi tehdä kaikkia ruokia vaan voisin antaa selkeät ohjeet myös vaellustovereilleni. Eri vuosina tekemiltäni pitkiltä vaelluksilta oli jokaiselta syntynyt retkipäiväkirja, joka sisälsi myös kommentteja aterioista. Kokosin yhteen paikkaan vuosien varrella oppimani ja oivaltamani asiat, jotka halusin muistaa vielä seuraavillakin kerroilla – niin pakkauslistat kuin reseptitkin. Kertoessani eräkeittokirjasta ystävilleni ja kollegoilleni, huomasin, että tästä voisi olla iloa ja hyötyä muillekin. Aluksi tämä oli kirja, mutta se ei tullut koskaan valmiiksi, koska halusin aina lisätä reseptejä ja kehittää edellisiä paremmiksi. Näin syntyi tämä blogi toukokuussa 2010. Reilu vuosi myöhemmin valmistui ensimmäinen kirja: Cooking in Landscapes. Keväällä 2014 valmistui Tammen kustantamana Viiden tähden vaellus -kirja.

Liity Facebook-ryhmään, ja keskustele vaeltamisesta ja eräruokailusta muiden kanssa! www.facebook.com/tunturikeittio

Eräkeittokirjan ohjeet on suunniteltu kahdelle ”vaeltajakalastajalle”, jotka haluvat minimoida kantamusten painon ja panostaa maukkaisiin kasvis- ja kala-aterioihin. Mukana on myös pororuokia, koska ruokavalioni on vuosien varrella laajentunut. Ruokaohjeita voi helposti muokata suuremmillekin ruokakunnille. Kaikki ohjeet ovat vehnättömiä ja gluteenittomia. Jos syöt lihaa, löydät lisää lihareseptejä Viiden tähden vaellus -kirjastani. Vaelluspäivän ateriat koostuvat tyypillisesti aamiaisesta, lounaasta, illallisesta ja välipaloista sekä tietysti herkullisista jälkiruuista. Saat näistä riittävästi energiaa vaeltamiseen – edes erityisruokavaliot eivät hidasta menoa.

Osaan resepteistä on laskettu arvio ravintoarvoista. Tiedot perustuvat Finelin tietokantaan sekä tuotteiden valmistajien antamiin tietoihin.

Millaisiin tilanteisiin reseptit on suunniteltu?

Osa aterioista on nopeita ja helppoja tehdä hankalissa olosuhteissa ilman ennakkovalmisteluita, osa aterioista puolestaan vaatii tuoreen kalan kalastusta (katso aloittelijan kalastusvinkit), paljon puhdasta vettä ja nuotion tai kamiinan sytyttämistä – sekä joskus hyvinkin työläät ennakkovalmistelut ennen vaellukselle lähtöä.

Tyypillisesti ateriat ovat valmistettavissa kaasulla toimivalla retkikeittimellä 15-25 minuutissa sen jälkeen kun kuivat ainekset on liotettu. Veden tarve kahdelle on noin litra.

Resepteissä on merkinnät, jotka helpottavat valintaa erityistilanteissa:

  • Ei kuivattamista = helppo valmistella eli kaikki ainekset löytyvät kaupasta eikä tarvitse itse ryhtyä niitä kuivattamaan (nopea lähteä matkaan spontaanistikin)
  • Ei liotusta = valmistettavissa heti (kuvittele tilanne: olet koko illan kalastanut, nälissäsi tuskailet kun siimat eivät kiristy tai unohdit laittaa ainekset likoamaan edellisellä pysähdyksellä)
  • Vähän vettä = onnistuu niukalla (alle 5 dl kahdelle) vesimäärällä (kuvittele tilanne:  ateria on valmistettava mukana olevista juomavesistä tai vieressä on vain hötöinen suolammikko)
  • Ei kaasua = valmistetaan nuotiossa / kamiinassa tai ei kypsennetä lainkaan
  • Tuore kala = edellyttää kalaonnea, tosin keitot ja padat onnistuvat usein kuivatustakin kalasta
  • Nopea = keskimääräistä nopeampi ja yksinkertaisempi valmistaa (väsyneenä, talvella, sateessa)
  • Haastava = tavanomaista hitaampi tai monimutkaisempi tehdä
  • Juhlava = hyvät raaka-aineet ja jotain erityistä (on herkkuja, jotka kruunaavat hienon päivän)

Vinkkejä aterioiden valitsemiseen päivän rytmin mukaan >

Aterioiden ravintoarvot >

Miten eräateriat valmistetaan?

Suurin osa ohjeista pohjautuu kuivattuihin kasviksiin, joita liotetaan ennen ruuan valmistusta vähintään puoli tuntia, mielellään paljon pidempään. Voit laittaa aamulla lounaan kasvikset likoamaan ja kantaa niitä rinkassa aamupäivän ajan. Liotuspurkiksi soveltuu tiivis, suurisuinen, noin puolen litran vetoinen pitkulainen purkki. Liotusvettä laitetaan sen verran, että ainekset peittyvät. Mikäli et liota kuivattuja kasviksia etukäteen, ne kypsyvät noin 20-25 minuutissa. Huomioi tämä kokonaiskeittoajassa.

Ateriat on suunniteltu valmistettaviksi yhdellä kattilalla nuotiossa tai trangialla, joka on varustettu kaasupolttimella. Jos ateria on kaksiosainen tee viimeisenä aterian nopeampi osa ja kaada se jo hieman jäähtyneen (esim. perunamuusin tai riisin) päälle. Yhden kattilan lisäksi on kätevää ottaa mukaan myös pannu pelkästään veden ja kahvin keittämistä varten. Joihinkin resepteihin tarvitset kaksi kattilaa.

Suosittelen aloittamaan aterioiden kokoamisen vähintään yhtä monta päivää ennen vaellusta kuin on sen pituus, koska raaka-aineiden hankkiminen ja kuivattaminen vie aikansa.

Reseptit ovat grammoissa, joten tarvitset digitaalivaa’an. Retkellä mitattavien reseptien osalta mukana on myös muita mittoja, koska vaakaa et ehkä kanna mukanasi.

Kokeile rohkeasti eräretkellä herkuttelua – älä tyydy eineksiin!


18 vastausta artikkeliin: Eräkeittokirjan käyttö

  1. Hei!

    Ajattelin vain yleisesti kiittää kun olet tehnyt näin valtavan työn meidän monien puolesta. Itse olen retkeillyt 60luvulta lähtien mutta olen sivuiltasi löytänyt valtavasti kaikkea hyödyllistä mitä tällainen lihansyöjäkin voi hyödyntää. Osittain Hentmaninkin innoittamana olen alkanut kuivattamaan melkein kaikki eväät ja vaeltamiseen on tullut teidän pioneerien kautta ihan uudenlainen hohto! Siis suuri kiitos, nytkin on uunissa puolukkahilloa käristyksen seuraksi!

    terveisin Risto

    • Piritta sanoo:

      Kiitos Risto kiitoksista! Reseptejä on tulossa lisää myös lihansyöjille – kunhan ehdin päivittää viime kesän uutuudet tänne…

  2. Otava sanoo:

    Aivan mahtava sivusto! Maittavaa, ravitsevaa ruokaa kevyistä aineksista eräoloissa – ja miksei kotioloissakin. Paljon hyviä kasvisruokareseptejä, joilla onnistuin vakuuttamaan kaikkiruokaiset vaelluskumppanini siitä, että kasvisruoka on maukasta. Kiitos!

  3. Piritta sanoo:

    Kiitos 🙂

  4. Piritta sanoo:

    Mukava kuulla! Kiitos 😀

  5. Minna sanoo:

    Kiitos hienosta sivustosta! Voisitko kertoa tietämättömälle sekasyöjälle mitä ”soijapötkylät” ovat ja mistä niitä saa?

  6. Asko R sanoo:

    Hienoa!
    Omilla reissuillani hyvä ja hartaudella valmistettu päivällinen on reissupäivän paras hetki. Sen valmistamiseen käytetään illalla monta tuntia.
    Blogistasi sain reseptin jälkruokaan seuraavan reissulle. =) Muitakin reseptejäsi kokeilen joskus kun sopiva hetki koittaa.

  7. Paavo Morottaja sanoo:

    Miksi tuo tunturikeittiö-sivusto on englannin kielinen ja sitten huono Google-käännös

    • Piritta sanoo:

      Hei Paavo, Kieli saattaa johtua oman selaimesi asetuksista. Tunturikeittiö-sivusto on suomeksi. Cookinginlandscapes.com on sivuston suppea englanninkielinen käännös. Toivottavasti pääset pian lukemaan suomenkielistä sivustoa suomeksi.

  8. Henri sanoo:

    Mitens pakkailet ruoka-ainekset reissuille. Reseptit näyttivät sisältävän usein monia kuivia aineksia jotka sitten sekoitetaan keskenään. Pakkaaktko jo kotona kunkin ruoan kuivat aineet samaan pussiin vai?

    • Piritta sanoo:

      Kiitos kysymästä. Jos reseptissä mainitaan, että kaikki kuiva-aineet liotetaan tai valmistetaan yhtä aikaa, ne voi pakata yhteen. Jos osa liotetaan, osa ei, ne pitää luonnollisesti pakata erikseen. Pakkaan siten, että käyttö on helppoa. Aamupuurot ovat usein kaikki yhdessä isommassa pussissa. Joskus pakkaan esim kaikki kalakeitot samaan 2 litran minigrip-pussiin ja kirjoitan lapulle ”sisältää 4 kalakeittoa”. Useimmiten pakkaan kuitenkin yhden aterian yhteen litran minigrip-pussiin, jonka sisällä käytän eri aineksille pieniä paperipusseja, jotka jopa leikkaan saksilla pienemmiksi. Ilman paperipusseja on retken lopussa hurja määrä pieniä muovipusseja, joita ei voi käyttää muihin tarkoituksiin. Aterian ainesten lisäksi laitan minigrip-pussiin paperille kirjoitetun tai tulostetun reseptin, johon kirjoitan myös, jos ateria on syötävä ensimmäisten joukossa esimerkiksi painon takia. Viileässä säilytettävät asiat kokoan ”jääkaappipussiin”. Reseptilappuihin kirjoitan, jos ateriaan tarvitaan jokin ainesosa ”jääkaappipussista”. Tämä on ollut oma tapani, joka ei välttämättä sovi kaikille. Jokainen kehittäköön itselleen parhaiten sopivat tavat tehdä eräkeittiöstään helpon ja toimivan. Herkullisia retkiä sinulle!

  9. Heikki Suumäki sanoo:

    Onko olemassa kirjaa, jonka voisi ottaa kolmen viikon reissuun mukaan?

    • Piritta sanoo:

      Miksi haluaisit kantaa kirjaa mukana? Itse valmistelen ruoat etukäteen ja tulostan niiden reseptit tästä blogista, jotta valmistusohje ja esim vedenmäärä on helppo tarkistaa. Reseptit (ja mahdolliset kuvat kalastukseen liittyvistä solmuista) niittaan yhteen ja siitä tulee ”kirja mukaan”.

  10. Sari Sutela sanoo:

    Kiitos valtavan hienosta blogista! Olen saanut tästä paljon tietoa ja inspiraatiota reissuihin. Yritin etsiä nettikirjakaupoista kirjaasi Viiden tähden vaellus, mutta se vaikuttaa olevan loppu joka paikasta… Onkohan sitä saatavilla enää mistään, ja jos ei niin onko uusintapainosta suunnitteilla?
    Kiitos!

    • Piritta sanoo:

      Hei Sari, Kiitos kiitoksista. Kirjan painos on loppu. Minulla itselläni on joitankin – nouto Kaapelitehtaalta Helsingistä tai postitus on mahdollista. Hinta 25€ kpl sis alv + mahd postituskulut toteutuman mukaan. En tiedä uusintapainoksen tilannetta. t. Piritta 0400664889

Jätä kommentti