Erityisruokavaliot vaelluksella

On tärkeää selvittää etukäteen, kuuluuko retken ruokakuntaan henkilöitä, joilla on allergioita tai erityisruokavalio. Jos kyse on itsestäsi, olet varmasti tottunut ottamaan sen huomioon. Sellaisen henkilön, jolla itsellään ei ole erikoisruokavaliota, voi olla hankalaa miettiä, mitä toiset voivat syödä, koska ajatus keskittyy vain rajoitteisiin eikä mahdollisuuksiin.

Kasvissyöjän ja vegaanin tarvitsee kiinnittää retkellä erityistä huomiota riittävään proteiinin, raudan ja kalsiumin saantiin. Hän ei voi syödä liharuokaa, josta on vain poistettu liha. Toisaalta ajatus ”korvataan liha jollain” tuottaa usein tylsän makuista ruokaa. Huomaa, että vegaani ei syö myöskään esimerkiksi kananmunia. Tunturikeittiö-blogissa ja Viiden tähden vaellus -kirjassa on lukuisia aterioita vegaanille tai kasvissyöjälle, joka ei tule jäämään nälkäiseksi. Samat ateriat sopivat hyvin myös sekasyöjälle.

Keliaakikolle viljojen gluteeni aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Tarkkuus on ehdotonta, joten onkin helpointa, että koko ruokakunta syö gluteenitonta ruokaa. Näin ei tule riskiä, että gluteenia siirtyisi voirasian tai astioiden kautta keliaakikolle. Suurin osa tämän kirjan resepteistä on helppo saada onnistumaan myös keliaakikoille. Vilja-allergiaon eri asia kuin keliakia. Molempien ruokien suunnittelussa tärkeää on kiinnittää huomiota riittävään kuidun saantiin. Vertaile gluteenittomien ja viljattomien leipä-, keksi-, puuro- ja pastapakettien ravintoainetaulukoita ja koeta löytää täysjyväversioita. Näkkileipää voi valmistaa myös itse. Tyypillisesti gluteeniton taikina pysyy huonosti kasassa ja sitä on vaikea paistaa, koska muissa viljoissa ei ole yhtä paljon sitkoa kuin vehnässä. Leivontaominaisuudet on huomioitu joissakin hyvissä jauhosekoituksissa, kuten jyttejauhossa. Täysjyväriisijauholla voi korvata vehnäjauhot lisäämällä sekaan hieman psylliumia. Tässä kirjassa on lukuisia lettu- ja rieskareseptejä keliaakikolle ja vilja-allergikolle, koska muut voivat helposti käyttää kaupasta löytyviä valmiita jauhosekoituksia ja jauhopusseista löytyviä tavallisia leipäohjeita.

Laktoosi-intolerantti saattaa syödä vähälaktoosisia maitotuotteita tai välttää laktoosia kokonaan. Maitojauhetta on saatavissa molemmille. Huomaa, että laktoosi-intoleranssi on eri asia kuin maitoallergia, jossa maidon proteiini aiheuttaa ongelmia. Maitoallergikko ei voi syödä mitään maitopohjaisia juustoja eikä voita. Lue margariinien ja valmisruokapussien tuoteselosteet huolellisesti. Esimerkiksi fetan sijasta voi käyttää tofua. Kermaisuutta ja täyteläistä makua ruokaan voi saada hiivahiutaleista. Ne sopivat myös vegaanille.

Diabeetikolle hyvä retkiruoka säännöllisesti syötynä on parasta. Hän ei tarvitse erilaista ruokaa kuin muut, mutta joutuu itse seuraamaan sokeriarvojaan. Turvallisuutta lisää se, että matkakumppanit tietävät matalan verensokerin oireet, kuten päänsäryn, pahoinvoinnin ja ärtyisyyden.

Pähkinäallergikko saattaa saada hengenvaarallisen kohtauksen pähkinöistä. Pähkinäallergioiden lisäksi on olemassa manteli- ja siemenallergioita.

Muita allergioita on lukuisia. Valmistamalla ateriat itse tietää parhaiten, mitä ne sisältävät. Lue pakkausselosteet huolellisesti ja keskustele allergikon kanssa, jos jokin epäilyttää.

 

 

2 vastausta artikkeliin: Erityisruokavaliot vaelluksella

  1. M sanoo:

    Hei, voisitko lisätä vielä vegaaniruokavalion tälle listalle?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s